Hurtownia Fryzjerska LOOKWELL

ALLANTOINA

 

Allantoina czyli pochodna mocznika. Gdzie występuje allantoina? Praktycznie znajduje się wszędzie tam, gdzie odbywa się energiczny rozrost i podział komórek. Stanowi ona składnik wygładzający i zmiękczający skórę, działa intensywnie nawilżająco, hamuje utratę wody, przyspiesza proces regeneracji naskórka, dlatego też stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym np. w kremach nawilżających. Allantoina jak każdy środek chemiczny nie jest dobrym związkiem dla ekosystemu, a mianowicie jest wysoce toksyczna dla ryb i bakterii. U człowieka może powodować podrażnienia oczu, skóry i dróg oddechowych, dlatego też w każdej postaci powinna być stosowana z rozwagą. W przyrodzie Allantoina występuje w korzeniu żywokostu lekarskiego i w tej formie jest dla środowiska całkowicie niegroźna, natomiast tą jaką znamy z branży kosmetycznej jest wytwarzana w sposób syntetyczny. Przykładem zastosowania jest krem przeciwtrądzikowy.

 

Hurtownia Fryzjerska